Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 

Otvoreno 28. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Šahovskog saveza Herceg-Bosne

Miro Marjanovic
Ispis PDF

U organizaciji Šahovskog Saveza Herceg-Bosne, a pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH  dr. Dragana Čovića, u hotelu "Zenit" u Neumu 19. kolovoza 2023. godine otvoreno je 28. ekipno natjecanje Šahovskog saveza Herceg-Bosne za seniore i žene.

Voditelj programa Blago Vukoja je uz video projekciju brojnih aktivnosti proteklih 28 godina rada Šahovskog saveza Herceg-Bosne, u ime organizatora pozdravio sve nazočne na svečanosti otvaranja. Posebni pozdravi upućeni su izaslaniku Visokog pokrovitelja dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, gospodinu Vedranu Škobiću, ministru pravde FBiH.

 

Željko Bogut, predsjednik Šahovskog saveza Herceg-Bosne

Predsjednik Šahovskoga saveza Herceg-Bosne i dopredsjednik Šahovske unije Bosne i Hercegovine Željko Bogut, pozdravio je nazočne goste, šahistice i šahiste te svima zaželio dobrodošlicu na svečano otvaranje. U svom govoru posebno se zahvalio predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganu  Čoviću na Visokom pokroviteljstvu 28. ekipnog natjecanja, višegodišnjoj suradnji i potpori u radu Šahovskog saveza Herceg-Bosne te na poseban način pozdravio izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine predvođeno gos. Vedranom Škobićem.

Bogut je istaknuo mnoge uspjehe klubova i pojedinaca u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji proteklih godina, te ukazao kako Šahovski savez Herceg-Bosne ima jasnu viziju budućeg razvitka kroz kvalitetan program rada s posebnim fokusom na mlade šahiste. Naglasak će biti na osnaživanju aktivnosti klubova članova saveza, jer animiranje i počeci bavljenja šahom počinju u obitelji i u klubu. Kao što je obitelj temeljna jedinica svakog društva tako su klubovi temeljne jedinice svakog saveza.

Također, Bogut je ukazao kako šahovski savezi u Bosni i Hercegovini (ŠS HB, ŠS RS i ŠS FBiH) trebaju uložiti veće napore u izgradnji kvalitetnog državnog saveza koji će omogućiti kvalitetan napredak svim šahistima u Bosni i Hercegovini, a posebno onima koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim natjecanjima, Olimpijadama, europskim i svjetskim prvenstvima. Istaknuo je kako je Šahovski savez Herceg-Bosne svih ovih godina bio konstruktivni element u realizaciji spomenutih natjecanja.

Svoje izlaganje završio je pozivom svim predstavnicima lokalnih vlasti i potencijalnim donatorima da pruže potporu u radu klubova Šahovskog saveza Herceg-Bosne.

Vedran Škobić, ministar pravde FBiH

Vedran Škobić, ministar pravde FBiH je u svom obraćanu prilikom svečanog otvaranja, pozdravio nazočne, u svoje osobno ali i u ime visokog pokrovitelja ovog šahovskog turnira predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića. Također, poseban pozdrav i čestitke, Škobić je uputio i organizatorima te predsjedniku Šahovskoga saveza Željku Bogutu, kao i svima koji dugi niz godina svojom energijom i znanjem doprinose da se već 28 godina okupljaju na šahovskim turnirima. Potvrdio je spremnost Hrvatskog narodnog sabora BiH da i nadalje podupire športske aktivnosti na ovim prostorima, a napose šah i Šahovski savez Herceg-Bosne. Povlačenjem prvog poteza ministar Škobić je svečano otvorio navedena ekipna ligaška natjecanja Šahovskog saveza Herceg-Bosne.

U Prvoj ligi za seniore sudjeluje 8 klubova (ŠK „KISELJAK“ Kiseljak, ŠK „JAJCE“ Jajce, ŠK „BUSOVAČA“ Busovača, , ŠK „RAMA“ Prozor-Rama, ŠK “VITEZ”, HŠK “TOMISLAV“ Tomislavgrad, ŠK “ŽEPČE” Žepče i ŠK „ORAŠJE“ Orašje ), koji će odigrati 7 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju 30 sekundi po potezu počevši od prvog. Igra se u sastavu: 6 seniora (uz 4 rezerve). Pojedinačni rezultati će biti obračunati i prijavljeni za rejting listu FIDE i za lokalnu rejting listu Šahovskog saveza Herceg-Bosna. Prvoplasirana ekipa postaje ekipni prvak Šahovskog saveza Herceg-Bosne za 2023. godinu, te dobiva pokal u trajno vlasništvo i igra Premijer ligu BiH za 2024.godinu. Sve ekipe dobivaju diplomu.

U Drugoj ligi za seniore sudjeluje 4 kluba ( HŠK „KUPRES“ Kupres, ŠK „ORAŠJE“ Orašje, ŠK „NOVI TRAVNIK“ Novi Travnik i ŠK „VITEZ 2013“), koji će odigrati 3 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 60 minuta za cijelu partiju. Igra se u sastavu: 6 seniora (uz 4 rezerve). Pojedinačni rezultati će biti obračunati i prijavljeni za lokalnu rejting listu Šahovskog saveza Herceg-Bosna. Pobjednik Druge lige dobiva pokal u trajno vlasništvo i zajedno sa drugoplasiranom ekipom igra Prvu ligu za 2024. godinu, a sve ekipe dobivaju diplomu.

U Prvoj ligi za žene sudjeluje 5 klubova ( ŠK „BROTNJO“ Čitluk, ŠK „ŠIROKI BRIJEG“ Široki Brijeg, ŠK „RAMA“ Prozor-Rama, ŠK „JAJCE“ Jajce i ŠK „ČAPLJINA“ Čapljina), koji koji će odigrati 5 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 60 minuta za cijelu partiju. Igra se u sastavu: 2 žene (uz 2 rezerve). Pojedinačni rezultati će biti obračunati i prijavljeni za lokalnu rejting listu Šahovskog saveza Herceg-Bosna. Prvoplasirana ekipa postaje ekipni prvak Šahovskog saveza Herceg-Bosne za 2023. godinu, te dobiva pokal u trajno vlasništvo, a sve ekipe dobivaju diplomu.

Natjecanja se održavaju u hotelu „Zenit“u Neumu, od 19.08. do 23.08.2023. godine

Direktor natjecanja je IA Miro Marjanović, a suci su: DS Blago Vukoja, DS Željko Soldo,  DS Stanko Ćurčić i DA Ivo Petrović.